Telefon: 0748 158 038
»
Info utile » Orasul Cluj: posibil rival pentru capitala?

Orasul Cluj: posibil rival pentru capitala?

Romania se incadreaza in grupul acelor tari in care capitala reprezinta cel mai important centru economic din tara. In prezent, orasul Cluj prezinta o tendinta de crestere in acest sens, distanta dintre acesta si capitala micsorandu-se de la an la an. Astfel, intrebarea este urmatoarea: este posibil ca in cativa ani sa vorbim despre Cluj vs Bucuresti, in aceeasi maniera in care vorbim astazi despre Milano vs Roma, Barcelona vs Madrid, Abu Dhabi vs Dubai sau Delhi vs Mumbai? In cele ce urmeaza, vom compara cele doua orase din mai multe perspective, prin prisma statisticilor existente.

Numarul de locuitori
Recensamintele din 2002 si 1992 ne dezvaluie faptul ca Bucuresti a pierdut in acesti zece ani 140.000 de locuitori, in vreme ce Clujul a pierdut doar 10.000 de locuitori. De asemenea, pierderile dintre anii 2011 si 2002 sunt de 43.000 de locuitori in Bucuresti, in vreme ce Clujul a inregistrat o crestere de 7.000 de locuitori. Clujul reprezinta singura resedinta de judet ce a inregistrat o crestere semnificativa din 2002 pana in 2012, exceptie facand Timisoara, unde cresterea e modesta. Toate celelalte centre urbane au suferit de o reducere a populatiei, in procente mari.

Piata muncii
In ultimii ani, distanta economica dintre cele doua regiuni este mare, insa ea se reduce o data cu trecerea timpului. In perioada octombrie 2014 si octimbrie 2015, in Bucuresti a crescut numarul de salariati cu aproape un procent, in vreme ce in Cluj cresterea a fost de aproape 6 procente. De asemenea, rata somajului a scazut cu 0,1% in Bucuresti si cu 0,5% in Cluj. Salariul mediu pe economie net a crescut in aceeasi perioada cu 8 procente pentru bucuresti si cu 13 pentru Cluj.

Imobiliare
Piata imobiliara din Cluj s-a dezvoltat considerabil in ultimii ani. In momentul de fata, atat pretul chiriilor, cat si cel al achizitiilor a crescut, agentii imobiliari declarand ca asista la o premiera in acest sens, preturile dintr-un oras intrecandu-le pe cele din capitala. In ianuarie 2016, pretul de achizitie pe metru patrat a ajuns la 1152 de euro, in vreme ce in capitala s-a mentinut la 1054 euro/mp. La fel se intampla si cu chiriile, preturile acestora atingand apogeul in luna septembrie.

Diferentele existente intre Cluj si Bucuresti sunt semnificative, insa acestea se reduc odata cu trecerea timpului. Bucurestiul conduce din toate punctele de vedere, insa un lucru este cert: Cluj promite multe si se dezvolta intr-un ritm extrem de rapid.


Comentarii

Nu exista comentarii la acest articol. Fiti primul care comenteaza!
Adauga Comentariu

Nume*  
Email
(nu va fi facut public)
   
Comentariu*  NEWSLETTER